Detailpagina

Reacties: (0) | Reageer | Mail dit artikel | print
geplaatst: 26-5-2008, 06:51 door TCTubantia

Tokkelinstrumenten in bijzonder concert

HENGELO - Liefhebbers van muziek van tokkelinstrumenten konden zaterdagavond hun hart ophalen tijdens het concert dat het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest hield in de Waterstaatskerk.

Medewerking zou worden verleend door het Groninger Guitar Duo, ware het niet dat één van de leden door een blessure niet kon optreden. Te elfder ure werd gelukkig een waardige vervanger gevonden in het Z.o.o. Guitar Duo uit Almere. Het programma dat het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest uitvoerde was zeer toegankelijk en bevatte werken in uiteenlopende muziekstijlen. Geopend werd met de Roscommon Suite van de zeventiende-eeuwse Ierse componist Turlough O'Carolan. Luchtige en onbezorgde muziek, die door de karakteristieke warme klank van de mandolines een verstild en huiselijk karakter kreeg. Hierna werd een flinke stap in de tijd gezet naar een compositie uit 1973 van Hermann Ambrosius, die de indrukken van zijn reis naar Finland vastlegde in de Finlandia Suite. In dit werk vielen onregelmatige ritmiek, dreigende tremolo's en een uitbundig dansant slotdeel op. Qua instrumentatie ging Erik 't Hart als tokkelinstrumentspecialist nog een stapje verder in zijn arrangement van de filmmuziek Wild at Heart. Hebben de gitaren doorgaans een bescheiden begeleidingsrol, in dit werk voerden ze af en toe de melodielijn. Door de registers heen viel door creatieve instrumentatie een ander orkestgeluid te bespeuren. Op het gebied van de etnische volksmuziek wist het Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest te overtuigen met warmbloedige Zuid-Amerikaanse melodieën in de suite Cordillera van Inge Kälberer. Toen de Australiër Peter Constant en de Nederlandse Marion Schaap van het Z.o.o. Guitar Duo hun medewerking hadden toegezegd voor een vervangend gastoptreden, resteerde slechts één dag om een interessante concertinvulling te bedenken. Dat werd gevonden in een virtuoos arrangement van een Beatlesnummer en een speciale uitvoering van de Ouverture De Barbier van Sevilla van Gioacchino Rossini. Persoonlijk had ik nooit kunnen bedenken dat een temperamentvol orkestwerk uit de Romantiek zo innig verliefd zou kunnen klinken in een dergelijk hecht snarensamenspel. Vivaldi's Concert voor twee mandolines en orkest, door de solisten van het Z.o.o. Guitar Duo samen met het orkest, vormde een prachtige afsluiting van een bijzonder concert.

 

 

WERELDMUZIEK DOOR REGIONAAL MANDOLINE EN GITAAR ORKEST

Hengelo.Waterstaatskerk. Zaterdagavond. Regionaal Mandoline en Gitaar Orkest. Dirigent Leo van Rutte. ZOO guitar Duo. De spelers van het ensemble komen uit alle delen van het land. De samenstelling van het orkest is een combinatie van Napolitaanse mandolines , mandola’s , klassieke gitaren , mandolon-cello en contrabas.Onder leiding van dirigent leo van Rutte worden moderne en klassieke speeltechnieken toegepast.daardoor is er een breed repertoire mogelijk en geeft dan ook het orkest een bijzondere klank. De spelers zijn meestal zelf lesgevers of ensemblespelers.  De behoefte om op een hoger niveau te spelen en vooral in de saamhorigheid van een muzikaal team heeft tot de oprichting van dit ensemble geleid. Dat hoge niveau was zeker hoorbaar.  De klank van het ensemble is warm , breed en heeft helderheid.Het programma werd een reis door de tijd en de continenten. Opvallend is dat ook de grote componisten zoals Vivaldi veel geschreven hebben voor tokkelinstrumenten zoals de mandoline en de gitaar. Geopend werd met de Roscommon Suite van O Carolan.Deze 18e eeuwse harpist heeft grote invloed gehad op de harpmuziek.Hoewel blind slaagde hij er in een begenadigd speler en componist te worden.met o.a een voorliefde voor de Italiaanse stijl. Te paard en met begeleider trok hij door Ierland. Het ensemble nam het publiek mee in Ierse sferen. Dansant bij Frank Palmer , dynamisch bij Morgan Magan en weemoedig in O’carolan’s Dream.Vervolgens voerde de reis naar Finland in een Finlandia Suite van de 19e eeuwse componist Ambrosius.Een totaal ander klankconcept , breed met een rijke warme klankvloer. Het vivo en vivace vormde wat snelheid aangaat een uitdaging maar geen moment verslapte het orkest en wist tempo en levendigheid te handhaven. Zelfs aan de hedendaagse film werd niet voorbijgegaan. Erik ’t Hart heeft de filmmuziek Wild at Hart opgedragen aan dit ensemble. Thema’s zijn de onderhuidse spanning en de onbevangene buitenkant van de mensen onderling. Dit gegeven kwam prima tot uiting een moderne zetting. Vraag en antwoorden wisselden elkaar in het orkest af in tegendraadse zettingen. De bekende klanken van Zuid-amerika werden niet vergeten.in een hedendaagse Cordillera.Oprechte volksmuziek . 

Door ziekte was het Groningen Gitaar duo verhinderd maar een waardig vervanger werd gevonden in het ZOO duo uit Almere. Gitaarmuziek werd kunst in een beattlesong (Fool on the Hill) en de Barbier van Sevilla. Wat een uitstraling hebben Peter Constant en Marion Schaap. Afgesloten werd met een gezamenlijk Concert in G-dur van Vivaldi. Verrassend en fraai.

 Jos keijzer.


 

ID

 

Home > Tokkelinstrumenten in bijzonder concert